mandag 20. oktober 2008

Alexander Kielland


Alexander Kielland ble født i år 1849 og kom fra den største og rikeste handelsfamilien i Stavanger på den tiden. Han er en av de fire store, og han har skrevet mange romaner og noveller som har gjort ham svært anerkjent. I diktningen sin er det overklassen som får gjennomgå. Han kritiserer deres holdning til deres egen velstand og andres fattigdom. Han mente at de ikke eide sympati, og dette hadde Kielland selv dårlig samvittighet for siden har selv tilhørte handelsklassen. I romanene German & Worse (1880) og Skipper Worse (1882) tar han opp temaer som forretningsmoral, fattigdom og velferd, kvinnerollen og kristendom.
Da Alexander Kielland var ung, hatet han skolen. Derfor tok han hevn med romanen Gift fra 1883. Den handler om lille Marius som får så angst for skolen og til slutt blir så syk at han dør mens han ramser opp latinske bøyninger.
Kielland var også utdannet jurist. Etter han hadde sluttet å skrive, ble han borgermester i Stavanger og senere fylkesmann i Romsdal. Han døde i år 1906.

1 kommentar:

  1. Hei var ikke sikker på hvor jeg skulle skrive, men må bare si at jeg digger bildet og bakgrunnen din! =)

    SvarSlett